Juni nyhetsbrev

30.06.2022

Juli og fellesferien er rett rundt hjørnet! Her kommer et nyhetsbrev fra oss, med litt godt lesestoff fra AI-verden som kan nytes i sola. Vi ønsker dere en riktig god sommer. 

 

Rett over sommeren er det mye spennende som skal skje. Først ut er Arendalsuka, hvor AI:Hub skal ha et arrangement sammen med DIGIN. Dit kommer flere av våre medlemsbedrifter samt nasjonale aktører for presentasjoner og paneldebatt om økt konkurranseevne gjennom kunstig intelligens.

 

        Dato: Torsdag 18/8                  Tid: 12:30 - 13:30                         Hvor: S/S Solrik

"Økt konkurransekraft for SMB'er gjennom kunstig intelligens - slik lykkes du!" https://program.arendalsuka.no/event/user-view/19106

 

Som vanlig finner dere noen artikler fokusert på AI nedenfor: 


  1.  6 AI trends to watch in 2022
    Selv om vi er halvveis igjennom året, er denne artikkelen en fin oversikt over voksende AI trender. 

  2. Dataspill laget av AI

    I Georgia har de klart å lære en AI å lage spill. Spillene kan minne om noen av de
    første dataspillene mennesker lagde!
     

  3. AI som kan lukte

    Artikkelen presenterer bl.a. bedriften "Arybelle" som har utviklet en AI som kan lukte. I tillegg presenterer de eksempler for bruk av denne typen AI.

  4. "Why AI needs a social license"
    Artikkelen diskuterer hvorfor AI trenger en sosial-lisens. Videre diskuteres det hva dette betyr - mye handler om at teknologien må bli akseptert i samfunnet. Et nokså komplisert tema, men godt forklart i artikkelen!
      
  5. Innovativ bruk av AI

    En liste over forskjellig bruk av AI, noen som er relativt vel-kjent, som kvalitetskontroll, mens andre som ikke er like kjent, for eksempel: å lære barn sosiale ferdigheter

  6. Google ingeniør sier at en AI chatbot har blitt bevisst
    Sist men ikke minst, en artikkel som fikk nokså stor popularitet den siste måneden. Tittelen snakker for seg selv, hvis dere vil lese samtalen med chatbotten kan det gjøres her


                                                          Mortens hjørne















     

    Norge inngår kunstig intelligens-samarbeid med USA

     

    Det norske Kunnskapsdepartementet og amerikanske Department of Energy har inngått avtale om økt samarbeid om forskning og innovasjon innen kunstig intelligens. Det første samarbeidsmøte ble holdt i Washington DC i starten av juni, med representanter fra både USA og Norge, med forskere, praktikere, og fagpersoner fra departementene. Agder var godt representert blant annet med Professor Morten Goodwin og viserektor for forskning Hans Kjetil Lysgård.

     

    Kunnskapsministeren Ola Borten Moe åpnet med å understreke at USA har veldig sterke fagmiljøer innen kunstig intelligens, og at Norge ønsket å jobbe med de beste for å utvikle metoder og teknologier for å løse utfordringer innen områder som klima, energi og helse.

     

    Samarbeidet skal konkret se på utdanning og etiske problemstillinger knyttet til kunstig intelligens i tillegg til forskning og innovasjon på en rekke områder. Karbonfangst og -lagring, vær- og klimavarsler, og utvikling av nye medisiner er alle områder som er viktig for Norge og hvor samarbeid med USA kan bidra til gjennombrudd.

     

    Neste samarbeidsmøte skjer i oktober, i Oslo, hvor vi skal utvikle felles strategier for å bruke kunstig intelligens innen fornybare energi, klimaeffektivisering, åpenhet, forklarbarhet, og medisinutvikling. Vi skal også se på muligheter for å søke samarbeide mellom akademia og næringslivet over Atlanterhavet, blant annet igjennom deling av data og algoritmer, felles utdanning og algoritmekonkurranser. 

     

    Les mer: https://norwaytoday.info/news/norway-and-the-usa-to-collaborate-on-artificial-intelligence-in-the-energy-field/

     

    /Morten