Nyhetsbrev for februar 

21.02.2021

Vi er allerede godt inn i Februar, og med det kommer det et nytt nyhetsbrev fra oss i AI:hub! Først og fremst vil vi melde om at vårt og M-AI’s arrangement: “Hva kan vi gjøre (med KI)?” nærmer seg! Datoen er 3.mars.
Det er fortsatt mulig å registrere seg! Vi anbefaler alle som er nysgjerrige på KI og som ønsker praktiske “hands-on” eksempler på det, til å melde seg! Påmelding finner du her:

                                                     Info & Påmelding


I nyhetsbrevet har vi som vanlig plukket ut noen spennende og relevante artikler, podcaster og kurs som vi tenker det er nyttig å ta en kikk på. 


1. Industrial Project in the Innovation Sector (IPN)

Hva er det som skal til for et startup å bli finansiert? Denne podcasten (som inkluderer våres egen Morten Goodwin!) fokuserer på nettopp dette spørsmålet. 


2. Ny AI-modell gruser de beste spillerne i Gran Turismo

De fleste av oss har hørt om KI som vinner i sjakk - eller i “Go”. Men hva med spill fra moderne tider? Denne KI’en ble trent opp til å “overmenneskelig” nivå i bilspillet Gran Turismo! 


3. Google + AI + baking = two new desserts

Et annet bruksområde for KI - baking! Artikkelen tar for seg hvordan Google fikk en KI til å lage nye desserter. Oppskrift er inkludert!


4. Student fra India bruker KI for å omgjøre amerikansk tegnspråk til engelsk

Et interessant og viktig bruksområde for KI. Skapt av en ung student fra India, denne KI’en er i de tidlige stadiene av å lære seg tegnspråk. 


5. KI modifiserer skuespillers ansikt - for perfekt dubbing

Mange av oss har hørt om deep fakes, som er et problematisk område. Men hvordan kan lignende KI bli brukt til noe produktivt? Denne artikkelen tar for seg nettopp det. 


6. The Impact of AI on Journalism

Journalistikk kommer alltid til å trenge et menneske involvert - men hvordan kan vi bruke KI for å forbedre et område der menneske står i sentrum? Artikkelen ser på de forskjellige bruksområdene innenfor journalistikk og KI. 


7. Benefits of Artificial Intelligence in Travel

Reise og KI - artikkelen henviser til hvordan KI kan forbedre kurering og reiseopplevelsen til besøkende i nye land. 



                                                      Mortens hjørne
















AI-oppfinnelsene har kommet som perler på en snor de seneste årene, som kunstig intelligens som kan spille brettspill bedre enn stormestre,  språkalgoritmer som til tider kan forveksles med ekte mennesker, og avanserte diagnosesystemer basert på kunstig intelligens. En yrkesgrupper har derimot ikke fått mange oppgaver automatisert av kunstig intelligens: Programmerere.


Inntil nå.


I starten av februar lanserte DeepMind algoritmen AlphaCode. AlphaCode kan sammenlignes med Google Translate for programkode, men isteden for å oversette mellom to naturlig språk, som norsk og engelsk, kan AlphaCode «oversette» fra en problembeskrivelse til en programkode. Altså, vi kan mate algoritmen med en oppgavetekst, og få den til å spytte ut programkoden som løser oppgaven.


I internasjonale programmeringskonkurranser er oppgavene typisk lange problembeskrivelser, f.eks. om veier, bygninger, begrensninger, eller helt nye brettspill, og oppgaven spør etter en god strategi for å løse problemet. Slike oppgave bryner konkurransedeltagerne seg på, og det laget som til slutt klarer å skrive programkode som løser de fleste problemene vinner.


I starten av februar hadde Google trent AlphaCode med massive mengder programkode fra Internett, og følte seg klar for å meldte algoritmen opp i en konkurranse. Tidligere forsøk har vært total fiasko, men slik var det ikke denne gangen. Nå gjorde AlphaCode det bedre enn 54% av alle deltagerne. Selv om dette var langt unna å vinne, som betyr programmerere har trygge jobber enn så lenge, visere det mulighetene. Støtten programmerere og utviklere får med kunstig intelligens vil endre seg drastisk de neste årene.


Vi har bare sett den spede begynnelsen på programmeringsverktøy styrt av kunstig intelligens.


Algoritmen AlphaCode er åpen tilgjengelig for hvem som helst å teste.

For å lese mer: Competitive Programming with AlphaCode