December Newsletter 

16.12.2021

Vi er på full fart inn i 2022 – og alle trendrapporter og fremtidsrapporter som presenteres i disse tider peker på at kunstig intelligens er fremtidens teknologi, og at det er på tide å se på hvordan man kan dra nytte av teknologien i alle industrier.

I dette nyhetsbrevet for medlemmer og venner av AI:Hub, vil vi presentere litt ulike spennende artikler om kunstig intelligens som viser frem de ulike aspektene til KI.

«Mortens hjørne» er litt informasjon fra Morten Goodwin om det mest spennende som har skjedd den siste tiden innen fagfeltet. Anbefales!

Her er et utvalg spennende tjenester, artikler og kurs som er verdt å sjekke ut:

  1.                Ten years of artificial intelligence and machine learning

Artikkelen forteller kort og oversiktlig hvordan har KI utviklet seg over de siste 10 årene.


   2.                 The state of AI in 2021

En trendrapport om kunstig intelligens fra McKinsey & Company som er verdt å se gjennom.


   3.               A robot wrote this article

Selv om artikkelen ble redigert av mennesker, er denne artikkelen skrevet av en KI som har lært og brukt det den har lært til å skrive denne artikkelen. 


   4.                Japanese AI writes novel, almost wins literary award

Kanskje en mer sofistikert versjon av eksemplet over. Teksten tar for seg en KI som skrev en novelle, for så å nesten vinne en litteraturpris.

   5.                 AI needs human centered design

Hvilke menneskelige egenskaper bør vi ta i betraktning når vi lager KI? Denne artikkelen diskuterer nettopp det. 


   6.                 Elements of AI

Hvis man ikke har tatt dette kurset enda så gjør det! Det er for alle som er interessert i KI – og er et lavterskeltilbud som passer alle. Kurset er tilgjengelig både på norsk og engelsk, og krever ingen forkunnskaper. Nå har de også lansert et nytt kurs om å bygge KI (foreløpig bare på engelsk)


   7.                 Quick, Draw!

Test dine tegn egenskaper og se om KI’en forstår det du tegner! Vi har testet og lekt oss med å tegne, og som oftest har tegningene blitt gjenkjent.

 

                                                      Mortens hjørne
















Da digitalminister Nikolai Astrup i 2019 presenterte visjonen norsk kunstig intelligens med den Norske AI-strategien, var et de viktigste poengene å "legge til rette for AI-infrastruktur verdensklasse [for å støtte] datadeling innen og på tvers bransjer og sektorer." Disse ønskene har nå blitt med Forskningsrådets finansiering av infrastruktur- «The Norwegian AI Cloud» med 74 millioner kroner. NAIC, prosjektet forkortes, er ledet av Universitetet i Oslo men omfatter det meste av AI-akademia, inkludert Universitetet i Agder. UiA-professor Morten Goodwin er arbeidspakkeleder med ansvar for AI-infrastruktur og tjenester for å legge til rette for høythengende forskning og samarbeid mellom akademia og industri. NAIC og infrastrukturen som skal bygges opp vil ha stor betydning for regjeringens mål om verdensledende kunstig intelligens i Norge de neste årene, og samarbeidet mellom akademia og industri spiller en viktig rolle.


Og med den fantastiske nyheten om nasjonal infrastruktur så ønsker AI:Hub dere alle en riktig god jul og godt nyttår!